Harjo Neutkens – Luit

Harjo Neutkens

Harjo Neutkens, luitist, begon al op jonge leeftijd met muziek maken, tekenen en schilderen. Na het voltooien van zijn studie aan de academie voor beeldende kunsten Sint Joost te Den Bosch ging hij muziekwetenschappen studeren aan de Universiteit van Utrecht. Meer en meer werd hij daar de wereld van de polyfonie uit de renaissance ingezogen. Het inspireerde hem zodanig dat hij besloot om zich professioneel toe te gaan leggen op het bespelen van de luit en aanverwante tokkelinstrumenten.
Achtereenvolgens studeerde hij luit bij de luitisten David van Ooijen in Eindhoven en bij Toyohiko Satoh in Den Haag en nam deel aan diverse masterclasses van vooraanstaande luitisten. Sindsdien heeft Harjo als continuospeler met vele ensembles, orkesten, solisten, koren en opera gezelschappen gespeeld in Nederland en in het buitenland en heeft hij meegewerkt aan vele CD, radio en televisieproducties.

Naast zijn werk als musicus is hij actief als beeldend kunstenaar. Sinds 1987 werkt hij op dit vlak aan een serie werken die voortkomen uit zijn fascinatie voor de natuurkunde, de astrofysica in het bijzonder. In 2015 was Neutkens’ werk ‘Genesis 2, The Deities’ een van de zeven genomineerde werken voor de Astronomie en Kunst prijs van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Werk van Neutkens bevindt zich in verschillende collecties in binnen- en buitenland.